AKTUÁLIS KÁVÉ AZ ÖRLŐBEN
El Matazano, Honduras
Espresso pörkölés
A Pozo Negrói Augustin Claros Gonzales kizárólag a Hondurasra jellemző Lempira variánst termeszti, melyet a Timor hibrid és Caturra keresztezéséből hozott létre az IHCAFE intézet, bízva annak magas terméshozamában és ellenállóképességében. Farmerünk egy hatvanfős kistermelői csoport tagja, akikkel importőrünk évről évre együtt dolgozik. Idén állítólag különösen jó minőségű volt a termés, úgyhogy lássuk, milyen is!
Honduras jelenleg a világ hetedik legnagyobb kávétermelője, ahol a kávétermesztés ugyan a XVIII. század vége óta jelen van és a földrajzi adottságok is kedvezőek a magas minőségű kávéhoz, de a termelőknek a politikai és gazdasági instabilitás mellett olyan nehézségekkel is meg kell küzdeniük, mint a sok esőzés és a kávét megtámadó betegség, a levélrozsda térhódítása. Az ország kávétermesztéséért hat mikrorégió felel, ezek egyike a jelenlegi kávénk születési helyének számító Montecillos (azon belül is a kevésbé ismert Intibucá), ahonnan rendszerint testes, édes kávék kerülnek ki. Pozo Negro település környékén, ahol Augustin farmja is található, főleg a Bourbonhoz hasonló Pacas, valamint Yellow Catuai, Pacamara vagy Lempira variánsokat termesztenek. Ez utóbbi, törpenövésű és magas terméshozamú fajta alkotja kávénkat, melyet termelőnk maga dolgozott fel nedves eljárással.